21 квітня, 2023

Формуємо краєзнавчу та підприємницьку компетентності під час вивчення географії та економіки

 

22 квітня - День Землі.

Час піднімати актуальні питання щодо збереження природи, а також звернути увагу суспільства на ролі шкільної географії у формуванні особистості.
🌏 «У наш час географія трактується як єдина природничо-суспільна наука, що вивчає у територіальному аспекті процеси взаємодії людини і природи».(С. Рудницький)
📆 20 квітня 2023 року на базі Чернівецького краєзнавчого музею відбувся методичний калейдоскоп для вчителів географії та економіки на тему «Формування краєзнавчої та підприємницької компетентності на уроках географії та економіки».
Метою географічної та економічної освіти в закладах загальної середньої освіти є формування в учнів ключових та предметних компетентностей, а також географічної та економічної культури як необхідної якості людини, що перебуває в умовах глобалізованого світу.
☝️ Варто зазначити, що шкільна географічна освіта перебуває у періоді трансформації. Про підсилення варіативного компоненту в умовах компетентнісного підходу різними засобами, зокрема курсами за вибором, формами позакласної роботи, ділилися досвідом спікери заходу.
✅ На актуальних напрямках формування професійної компетентності вчителів географії та економіки в контексті інноваційного розвитку шкільної освіти акцентувала увагу
Родіка ТІМІШ, консультант Чернівецького центру професійного розвитку педагогічних працівників.
✅ Олександр ШКУРІДІН, депутат Чернівецької обласний ради, член Національної спілки краєзнавців України, голова Громадської організації «Інститут громад», звернув увагу присутніх на ролі туризму і краєзнавства в розвитку шкільної географічної освіти, зокрема поділився власними дослідженнями та результатами у данному напрямку.
✅ Змістовним виявився виступ з проблеми «Географічне краєзнавство. Роль краєзнавчої роботи в школі» який презентувала Ірина ДОБИНДА, асистент кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії, кандидат географічних наук географічного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича.
✅ З власним досвідом проведення методичних предметних тижнів поділилася Валентина ФОСТІЙ, вчитель географії Чернівецької гімназії №7 Чернівецької міської ради, вчитель – методист, заслужений вчитель України.
Сучасні досягнення науки, зміни, які відбуваються у країні вимагають нового бачення шкільної географії в якій потрібно показати значення географії при формуванні особистості, як унікальної науки, яка аналізує причинно-наслідкові зв'язки, прогнозує і пропонує шляхи вирішення економічних, соціальних та екологічних проблем.
Організатор методичної зустрічі педагогів Чернівецький центр професійного розвитку педагогічних працівників висловлює вдячність співробітникам Чернівецького обласного музею за сприяння в організації заходу🤝🇺🇦