28 січня, 2022

З Тетяною Назаренко про реалії вивчення географії

 

27.01.2022, на базі Чернівецького центру професійного розвитку педагогічних працівників відбулася  онлайн – зустріч  з вчителями географії та економіки Чернівецької територіальної громади та інших громад.

Ефективна робота педагогічних та інших працівників закладу освіти можлива лише за умови якісної мотивації до професійної діяльності, тому тема вебінару «Викладання географії в умовах НУШ: реалії вивчення предмету здобувачами загальної середньої освіти» - на часі.

Консультант ЦПРПП, Родіка Тіміш, запропонувала   учасникам  вебінару ознайомитися з актуальними науково-методичними напрямами  щодо викладання географії  в умовах НУШ та розглянути на  практичних прикладах впровадження модельних навчальних програм з природничої галузі для базової середньої освіти.

У якості спікера вебінару виступила Тетяна Назаренко, завідувач відділу навчання географії та економіки Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор, доктор філософії за Болонською системою (PhD). Для педагогів спілкування з науковцем, гостю географів Буковини – можливість долучитися до обговорення  актуальних науково-методичних векторів  щодо викладання географії та економіки в умовах НУШ.

Тетяна Геннадіївна, підкреслила основну ідею актуального  етапу реформування освіти: не в кількості знань полягає освіта, а  в повному розумінні та вмінні застосовувати в житті все те, що знаєш.

Валентина Фостій,  керівник методичного об’єднання вчителів географії та економіки Чернівецької ТГ,  вчитель географії ЗОШ І-ІІІ ст. №28 Чернівецької міської ради, спеціаліст вищої категорії,  вчитель-методист, заслужений вчитель України, зупинилася на прикладному аспекті   застосовування в педагогічній діяльності сучасних  освітніх технології щодо впровадження змісту нових навчальних програм НУШ.

Варто зазначити, що наша гостя  Назаренко Т.Г. -  дійсний член Українського географічного товариства. У різні роки була членом жури та автором завдань всеукраїнських учнівських олімпіад та турнірів з географії, а також конкурсу «Учитель року» в номінації «Географія», є членом науково-методичної комісії Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України, входить до складу редколегій фахових журналів та збірників наукових праць. Автор понад 200 наукових праць, серед яких навчальні програми, підручники, навчально-методичні посібники, практикуми, методичні рекомендації, тренувальні тести і завдання для ДПА та ЗНО (усі мають відповідні грифи Міністерства освіти і науки України), наукові статті та тези.

Зворотній зв'язок з педагогами підтвердив: обрана тема онлайн-навчання є актуальною, інноваційною, дозволяє вдосконалити освітній процес та сприяє розвитку професійної компетентності  педагога.