05 липня, 2022

Професії майбутнього_2

 

Оптимізатор систем енергоспоживання


Вам колись приходив такий рахунок за комунальні послуги, який викликав здивування і обурення? «За що?» – зазвичай питають у таких папірців, але, на жаль, вони не відповідають. У таких ситуаціях ми можемо задуматися, чи можна хоч якось заощадити енергію та знизити рівень споживання – менше витрачати води, економити світло, не залишати зарядні пристрої в розетках.

Електроенергія – це основа економічного та соціального розвитку населення нашої планети, яке, за прогнозами, досягне 10 мільярдів людей до 2050 року. Її виробництво на душу населення може служити індикатором економічного розвитку, однак цей показник вимагає обережного ставлення.

Оптимізація енергоспоживання на виробництвах – це комплекс заходів, направлених на зниження витрат на енергетичні ресурси та впровадження нової системи управління енергоспоживанням (систем енергоменеджменту підприємства). Для населення це – скорочення вартості комунальних витрат, для країни – економія ресурсів та підсилення промислового та економічного статусу, для екології – зменшення парникових викидів, а для виробництв – зниження витрат на пальне та зменшення собівартості випуску продукції.

В Україні енергетичні витрати сягають 100 мільйонів гривень щодня – для порівняння, на воду ми витрачаємо 4 мільйони гривень.

Оптимізатор систем енергоспоживання проводить комплексну експертизу процесу енергоспоживання, виявляє їх помилки та порушення, проводить визначення суми переплат та розробляє можливості уникнення цих витрат шляхом оптимізації вже наявних ресурсів. Він розробляє нові методи скорочення використовуваної енергії, допомагає інженерам-енергетикам у створенні нових енергетичних пристроїв та приладів та моніторить результати впроваджених інновацій.

Для входження у професію вам знадобиться вища профільна освіта за спеціальностями «енергетика», «електрична інженерія», «електромеханіка» або «інженерна енергетика».

У оптимізатора систем енергоспоживання мають бути розвинені конструкторські якості та навички стресостійкості. Також корисним стане знання англійської мови для обміну досвідом з іншими країнами та високий рівень володіння ПК.

Домашнє завдання

Виконайте 3 тестових завдання https://forms.gle/x6Meub9VTRZChzpp8 

Успіхів!